TERUG NAAR NIEUWS

Middagprogramma: diagnostiek, taalvaardigheid en onderwijs

Geplaatst op: 08-04-2024

Het middagprogramma van TaalStaal is verdeeld over twee zalen. In zowel de grote zaal als in de kleine zaal in het NBC staan drie lezingen geprogrammeerd. Het programma in de grote zaal gaat over diagnostiek van meertalige kinderen met TOS en over het effect van gemixt taalaanbod op de taalvaardigheid van deze kinderen.  De lezingen in de kleine zaal richten zich meer op onderwijsgerelateerde aspecten die relevant zijn voor meertalige kinderen met TOS.

Grote zaal

Petra Bos trapt af in de grote zaal en presenteert materialen die de afgelopen jaren voor professionals zijn ontwikkeld voor het signaleren en/of vaststellen van TOS. Deze materialen vergroten de betrouwbaarheid van deze processen en verkleinen de kans dat een TOS wordt verward met een input-tekort in het Nederlands.
Ook de lezing van Charlotte Mostaert en collega’s gaat in op diagnostiek van meertalige kinderen met TOS. Zij gebruikten supervised machine learning om tot een betrouwbare identificatie van TOS te komen. Tot slot maakt Merel van Witteloostuijn de eerste resultaten bekend van een onderzoek naar mixen van talen door ouders en de relatie met Nederlandse taaluitkomsten van 3- tot 6-jarige kinderen met een (vermoeden van) TOS.

Kleine zaal

Kirsten Schraeyen bespreekt onder meer de manieren waarop de taalvaardigheid van leerlingen met onvoldoende beheersing van de onderwijstaal kan worden versterkt. Samen met haar collega’s ontwikkelde ze een praktijkgids en een online inspiratietool. Lisa Verbeek presenteert haar onderzoek naar ontluikende geletterdheid in het Nederlands bij meertalige kinderen met (een vermoeden van) TOS. In haar presentatie laat zij zien dat tweetalige spraakvaardigheden en selectieve aandacht van belang zijn voor de ontwikkeling van deze ontluikende geletterdheid bij tweetalige peuters.  Elena Tribushinina sluit in de kleine zaal af met een interventiestudie naar de effectiviteit van een meertalige variant van CodeTaal in het VSO. Om een tipje van de sluier op te lichten: de resultaten voor deze lesmethode zijn veelbelovend.

Meer nieuws

TaalStaal 2020

Bezoek de posterpresentaties op Taalstaal

Laat je op Taalstaal 2024 inspireren door de wetenschappers die hun onderzoek presenteren met een poster. Ongeveer vijftien onderzoekers staan bij hun poster en gaan graag met je in gesprek. Kom van alles te weten over recente wetenschappelijke onderzoeken over TOS en meertaligheid.  Bijvoorbeeld over de voorlopige versie van een nieuwe manier van signaleren. Of […]

LEES BERICHT

‘Pas de kennis die we al hebben nog meer toe in de praktijk’

Mirjam Blumenthal is onderzoeker bij Kentalis en een van de drie hoofdsprekers die we in de nieuwsbrief aan het woord laten. Op TaalStaal 2024 blikt Mirjam terug op bijna 45 jaar veranderingen op het gebied van meertaligheid en TOS.  Ze gaat daarbij in op de groei die we hebben doorgemaakt. In deze nieuwsbrief een tipje […]

LEES BERICHT

De organisatie