Anniek van Doornik, MSc
Evaluatie en behandeling van spraakontwikkelingsstoornissen bij kinderen met spraak- en taalontwikkelingsstoornissen
Anniek van Doornik1, Lizet Ketelaar2, Esther Ottow-Henning3
- Hogeschool Utrecht, Universiteit Utrecht
- NSDSK
- Koninklijke Auris Groep
Kinderen met spraakontwikkelingsstoornissen (SOS) zijn minder goed verstaanbaar dan kinderen met een typische spraakontwikkeling. Dit kan leiden tot participatieproblemen en frustratie in het dagelijks leven. Het is belangrijk om naast het meten van het percentage consonanten correct (PCC) en het in kaart brengen van het fonologisch systeem ook de verstaanbaarheid in het dagelijks leven te betrekken bij de diagnostiek en evaluatie van behandeling. De Schaal voor verstaanbaarheid in context (ICS-NL) is hiervoor een geschikt instrument. In het promotieonderzoek SPEECH van de Hogeschool Utrecht/Universiteit Utrecht is het gebruik van de ICS-NL onderzocht.
Vroege interventie is belangrijk om de spraakontwikkeling te ondersteunen. Bij de NSDSK en bij Auris zijn twee verschillende aanpakken onderzocht om de kinderen met SOS en TOS te helpen zich sneller verstaanbaar te maken. Bij de NSDSK is intensief aanbod geboden gedurende 6 maanden in een aparte behandelgroep gericht op de kinderen met ernstige SOS en expressieve TOS. Bij Auris is het effect van het toevoegen van een groepsinterventie geboden door pedagogisch behandelaren aan het aanbod met individuele logopedie op de behandelgroepen voor kinderen met TOS onderzocht.
In deze presentatie delen we wat we weten over hoe ouders de vragen van de ICS-NL interpreteren en we bespreken de uitkomsten van het onderzoek naar de twee interventies. Tot slot bespreken we de toepassing van onze resultaten bij het onderzoek en behandeling van jonge kinderen met SOS.
Over Anniek van Doornik
Anniek van Doornik, MSc, is promovenda en hogeschooldocent spraak- en taalontwikkelingsstoornissen aan de Hogeschool Utrecht. Als logopedist heeft zij gewerkt binnen haar eigen praktijk en het speciaal onderwijs aan kinderen met spraak-en taalproblemen (cluster 2). Het promotieonderzoek SPEECH van Anniek gaat over de ernstbepaling van kinderen met spraakontwikkelingsstoornissen waarbij het functioneren in het dagelijks leven van kinderen met spraakontwikkelingsstoornissen centraal staat. Dit onderzoek wordt uitgevoerd aan de Hogeschool Utrecht en de universiteit Utrecht.