dr. Annette Scheper
Doeltreffendheid van de TOS-interventie ‘Story Grammar Training’ in de klas.
Is de TOS-interventie Story Grammar Training doeltreffend voor de verbetering van de mondelinge vertelvaardigheid van kinderen met een TOS? En leidt de interventie tot een betere participatie van de kinderen in hun sociale interactie? In deze lezing delen Annette Scheper en Lonneke Janssen de resultaten van hun onderzoek naar het aanbod van twee interventies. Een TOS-interventie ‘Story Grammer Training’ en een reguliere interventie ‘Discussiëren Kun Je Leren’. De interventies werden aangeboden aan 12 kinderen met een taalontwikkelingsstoornis uit groep 5 en 6 van een Kentalis sbo. De kinderen werden op drie meetmomenten getest op het gebied van communicatie (sociale interactie), morfosyntaxis (grammaticaal correct, complexiteit), pragmatiek (plotstructuur) en tekstbegrip.
Over Annette Scheper
Dr. Annette Scheper is opgeleid als psycholinguïst/klinisch linguïst en werkt als senior onderzoeker bij de Programmalijn TOS van de Kentalis Academie. Zij heeft Algemene Taalwetenschap aan de Universiteit van Amsterdam gestudeerd en is gepromoveerd op taalprofielen bij kinderen met psychiatrische stoornissen (o.a. ASS, ADHD).
Haar onderzoek richt zich op het in kaart brengen van de kenmerken van TOS in relatie tot hun neurocognitieve en sociaal-emotionele ontwikkeling. Verder voert zij onderzoek uit naar de doeltreffendheid van verschillende interventies voor TOS. Zij is mede-ontwikkelaar van de Kentalis-methodieken ‘Jules voor TOS’ en ‘TES voor TOS’ om kinderen met een TOS in hun talige en gehele ontwikkeling te stimuleren. Ook is zij mede-ontwikkelaar van de methodiek ‘Story Grammar Training’ voor het verbeteren van de vertelvaardigheid van schoolgaande kinderen met een TOS binnen zorg en onderwijs. Verder is zij auteur van de Fonologielijn voor jonge kinderen met een TOS om uniform werken bij kinderen met fonologische stoornissen te stimuleren (Scheper & Cavus, 2016).