drs. Emma Dijkstra

FOCUS op communicatieve participatie

Het project FOCUS neemt de communicatieve participatie van peuters met TOS onder de loep en sluit daarmee perfect aan bij het thema van TaalStaal 2020.

Ouders van peuters met TOS op de vroegbehandeling hebben vaak een hulpvraag gericht op communicatieve participatie, ofwel ‘de moeilijkheden die hun kind ervaart met communiceren in dagelijkse situaties (thuis, bij de peuteropvang/op school en in de maatschappij)’.

Recent is er in Nederland een instrument beschikbaar gekomen om de vooruitgang op het gebied van communicatieve participatie te meten, namelijk de Focus on Outcomes of Communication Under Six (FOCUS, Thomas-Stonell, Oddson, Robertson, Walker, & Rosenbaum, 2012): FOCUS-34-NL. Tot nu toe werd met name de vooruitgang op het gebied van de taalvaardigheid van kinderen in de vroegbehandeling systematisch in kaart gebracht. De FOCUS-34-NL, een vragenlijst met 34 vragen voor ouders, zou een mooie aanvulling kunnen zijn op de bestaande meetinstrumenten.

In dit project willen we onderzoeken welke toegevoegde waarde de FOCUS kan hebben bij het monitoren van behandelresultaten. We richten ons hierbij op ervaringen van behandelaren en ouders. In het onderzoek bepalen we daarnaast in hoeverre peuters met TOS vooruitgang laten zien op het gebied van communicatieve participatie, gemeten met de FOCUS-34-NL. Deze vooruitgang vergelijken we met de mate van vooruitgang op het gebied van de taalvaardigheid. In totaal zullen 80 kinderen met TOS in de leeftijd van 2;6 tot 4;0 jaar aan het onderzoek deelnemen.

In deze presentatie zullen we de opzet van het project presenteren en een indruk geven van de opbrengsten van het eerste meetmoment.

Dit project is een samenwerking tussen Adelante, Audiologie & Communicatie (Marijke Zoons), Koninklijke Auris Groep (Brigitta Keij & Iris Duinmeijer), Koninklijke Kentalis (Emma Dijkstra), NSDSK (Rosanne van der Zee) en Pento.

Over Emma Dijkstra
Emma Dijkstra is opgeleid als orthopedagoog en werkt als onderzoeker bij Kentalis. Ze werkt aan wetenschappelijke en praktijkgerichte onderzoeksprojecten gericht op kinderen met een TOS, o.a. in sectorale samenwerkingsprojecten zoals FOCUS.

Presentaties van eerdere edities

Sprekers

prof dr. Jan Willem Gorter

Kinderrevalidatiearts, professor of pediatrics, Scotiabank Chair in Child Health Research, McMaster University, Hamilton, Canada.

BEKIJK PROFIEL

prof. dr. Ellen Gerrits

Lector Logopedie en hoogleraar logopediewetenschap, Utrecht

BEKIJK PROFIEL

dr. Iris Duinmeijer

Senior onderzoeker, Koninklijke Auris Groep

BEKIJK PROFIEL

dr. Jet Isarin

Senior-onderzoeker bij Kentalis, initiator van SpraakSaam en de TOSfabriek.

BEKIJK PROFIEL

Neeltje van den Bedem, MsC

Onderwijs en ontwikkelingspsychologie, Universiteit Leiden

BEKIJK PROFIEL

dr. Annette Scheper

Psycholinguïst/klinisch linguïst en werkt als senior onderzoeker bij de Programmalijn TOS van de Kentalis Academie

BEKIJK PROFIEL

Esther Ottow-Henning, MSc

Onderzoeker, Koninklijke Auris Groep

BEKIJK PROFIEL

dr. Roxette van den Bosch

Senior onderzoeker, Koninklijke Auris Groep, Rotterdam

BEKIJK PROFIEL
Dr. Madelon van den Boer

dr. Madelon van den Boer

Universiteit van Amsterdam

BEKIJK PROFIEL

prof. dr. Nicola Botting

City University London

BEKIJK PROFIEL

drs. Emma Dijkstra

Koninklijke Kentalis

BEKIJK PROFIEL
Rosanne van der Zee

Rosanne van der Zee, MA

Onderzoeker, NSDSK

BEKIJK PROFIEL

dr. Lizet Ketelaar

Senior onderzoeker, NSDSK

BEKIJK PROFIEL

Anniek van Doornik, MSc

Promovenda en hogeschooldocent spraak- en taalontwikkelingsstoornissen aan de Hogeschool Utrecht

BEKIJK PROFIEL

De organisatie