Rosanne van der Zee, MA
Emoties en gedragsproblemen bij kinderen met TOS
Neeltje van den Bedem1, Rosanne van der Zee2
- Universiteit Leiden
- NSDSK Amsterdam
Kinderen die moeite hebben hun emoties te herkennen, te begrijpen en op een consructieve wijze te uiten, ontwikkelen vaker internaliserende en externaliserende gedragsproblemen. Dit geldt in sterke mate voor kinderen met een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Kinderen met TOS hebben minder toegang tot sociale interacties, waardoor zij minder inzicht kunnen krijgen in intenties, emoties en gedachten van zichzelf en anderen. Het is daarom belangrijk kinderen met TOS al vanaf jonge leeftijd te ondersteunen in hun emotionele competenties.
In deze lezing bespreken we twee recente onderzoeksprojecten naar de sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen in de basisschoolleeftijd (6-10 jaar) en bij (pre)pubers (9-16 jaar) met TOS. Veel voorkomende problemen, onderliggende oorzaken én oplossingen komen aan bod aan de hand van tips van kinderen en professionals.
Over Rosanne van der Zee
Rosanne van der Zee werkt als onderzoeker bij de afdeling Onderzoek & Ontwikkeling van de NSDSK. Haar onderzoeksprojecten richten zich met name op de taalontwikkeling en sociaal-emotionele ontwikkeling van kinderen met TOS en kinderen met gehoorverlies. Daarnaast is zij trainer/ontwikkelaar van Emotieweb, een instrument voor professionals om het sociaal-emotioneel functioneren in kaart te brengen.