TERUG NAAR NIEUWS

Bezoek de posterpresentaties op Taalstaal

Geplaatst op: 08-04-2024

Laat je op Taalstaal 2024 inspireren door de wetenschappers die hun onderzoek presenteren met een poster. Ongeveer vijftien onderzoekers staan bij hun poster en gaan graag met je in gesprek. Kom van alles te weten over recente wetenschappelijke onderzoeken over TOS en meertaligheid.  Bijvoorbeeld over de voorlopige versie van een nieuwe manier van signaleren. Of over het belang van vertelvaardigheden. Met een korte videopitch maken de onderzoekers je enthousiast om in de pauze bij hun poster langs te komen. Maak daar zeker gebruik van!

Voorlopige versie testbatterij vanaf TaalStaal beschikbaar
Kom langs bij een van de interactieve posters, bijvoorbeeld die over de LITMUS-NL. LITMUS-NL is een online testbatterij voor een betrouwbaardere signalering van TOS bij meertalige kinderen, met de Nederlandse bewerking van een aantal Language Impairment Testing in Multilingual Settings (LITMUS)-instrumenten. De afgelopen jaren hebben onderzoekers van de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht stappen gezet om LITMUS-NL in gebruik te kunnen nemen. Een voorlopige versie van de testbatterij is vanaf TaalStaal zelfs al te gebruiken door professionals. Leer meer over LITMUS-NL en de stappen naar de implementatie tijdens een bezoek aan deze poster.

Kun je vertellen….
Of ga naar de poster van Elske Bolk. Elske in linguïst en promovendus aan bij het AMC. Zij kan je meer vertellen over onderzoek van de ontwikkeling van vertelvaardigheden (plotstructuur, grammaticaliteit en zinscomplexiteit) bij kinderen met een typische ontwikkeling (TO) en een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Narratieve vaardigheden zijn belangrijk in de dagelijkse communicatie van kinderen. Ze hangen samen met sociaal-emotionele ontwikkeling en schoolsucces.

Meer nieuws

Middagprogramma: diagnostiek, taalvaardigheid en onderwijs

Het middagprogramma van TaalStaal is verdeeld over twee zalen. In zowel de grote zaal als in de kleine zaal in het NBC staan drie lezingen geprogrammeerd. Het programma in de grote zaal gaat over diagnostiek van meertalige kinderen met TOS en over het effect van gemixt taalaanbod op de taalvaardigheid van deze kinderen.  De lezingen […]

LEES BERICHT

‘Pas de kennis die we al hebben nog meer toe in de praktijk’

Mirjam Blumenthal is onderzoeker bij Kentalis en een van de drie hoofdsprekers die we in de nieuwsbrief aan het woord laten. Op TaalStaal 2024 blikt Mirjam terug op bijna 45 jaar veranderingen op het gebied van meertaligheid en TOS.  Ze gaat daarbij in op de groei die we hebben doorgemaakt. In deze nieuwsbrief een tipje […]

LEES BERICHT

De organisatie