TERUG NAAR NIEUWS

Petra van Alphen – ‘Taal in Beeld’

Geplaatst op: 05-08-2019

over factoren die een rol spelen bij de vooruitgang in de vroegbehandeling

De groep jonge kinderen met TOS (2-5 jaar) die start met Vroegbehandeling bij Kentalis is zeer heterogeen. Dit maakt het lastig om uitspraken te doen over de effectiviteit van de Vroegbehandeling voor de groep kleuters als geheel. Ervaring in de praktijk leert dat de vooruitgang die de kinderen laten zien sterk verschilt. Er is nog onvoldoende inzicht in de kindfactoren die invloed hebben op de effectiviteit van de Vroegbehandeling. In het project Taal in Beeld onderzoeken we verschillende factoren die mogelijk een rol spelen bij de mate waarin het kind vooruitgaat tijdens de Vroegbehandeling TOS. De focus in deze presentatie ligt op de volgende factoren : Gesproken woordherkenning en woordpredictie (eye-tracking), Executief functioneren (experimentele taakjes) en Taalaanbod thuis (LENA). De resultaten van de TOS groep (n=90) zullen worden gepresenteerd, gekoppeld aan de taalmaten van deze kinderen bij aanvang van de behandeling en in relatie tot een groep TD kinderen (n=40).

(Petra van Alphen, senior onderzoeker Kentalis – Nina Davids, senior onderzoeker Kentalis – Emma Dijkstra, onderzoeker Kentalis – Paula Fikkert, hoogleraar eerste taalverwerving en fonologie, Radboud Universiteit Nijmegen – Constance Vissers, senior onderzoeker Kentalis)

Meer nieuws

Herhaalde oproep voor posters

Op 17 mei vindt voor de vijfde keer het wetenschappelijk congres TaalStaal plaats. Het thema van dit congres is ‘TOS en meertaligheid’. Op het congres presenteren internationale en nationale sprekers hun onderzoek.

LEES BERICHT

Inschrijving TaalStaal eind februari

Inmiddels kunnen we bekend maken dat de kosten voor TaalStaal 2024 zijn vastgesteld op € 280,- per persoon. Het studententarief is € 60,- Accreditatie wordt op dit moment aangevraagd. De organisatie verwacht dat de inschrijving eind februari van start gaat. Houd de website in de gaten voor de laatste updates.

LEES BERICHT

De organisatie